Onderwijs en instellingen


Wat is adequaat gedrag van een kind of jongere die te maken krijgt met een zieke ouder, broer of zus? En wat kunnen wij als school bieden?

Wanneer is specialistische hulp nodig voor een rouwend kind of rouwende jongere?

Hoe ondersteunen we een leerling op school na een ingrijpend verlies, wat zijn do’s and don’ts?

Hoe begeleiden we de klas van een leerling die gaat overlijden of is overleden?

Hoe ondersteun ik een ziek kind die emotioneel in de knoop zit door zijn ziekte of handicap?

Consultatie

Maakt u zich zorgen over de ontwikkeling van een kind of jongere of wilt u mij graag consulteren om mee te denken, neem dan gerust contact met mij op. In overleg kunnen we kiezen voor een gesprek (met alle betrokkenen bij het kind) op locatie, of voor een telefonisch consult.

Coaching van leerkracht/mentor

De school is voor rouwende leerlingen vrijwel de enige plek waar alles hetzelfde blijft. School is dan ook een hele belangrijke plek voor kinderen om basisveiligheid terug te krijgen. De school, leerkracht of mentor speelt hierin een sleutelrol. Tegelijkertijd is het belangrijk dat leerlingen gezien worden en dat er ruimte is voor hun rouwreacties. Heeft u behoefte aan advies wat voor uw leerling een passende vorm van ondersteuning is, neem dan gerust contact op. Samen kunnen we bespreken wat het best past bij de leerling en de mogelijkheden van de school.

Teamondersteuning bij (naderend) overlijden van een leerkracht of leerling

Als een leerkracht of leerling ernstig ziek wordt en/of overlijdt, zijn zowel het team als de leerlingen hier direct bij betrokken. Als onderwijsprofessional krijg je te maken met je eigen gevoelens en tegelijkertijd moet je professioneel handelen. Hoe combineer je die twee?

In overleg met het zorgteam/directie kan ik advies geven over welke stappen hierin zinvol kunnen zijn. Ook is het mogelijk dat ik een deel van een begeleidingstraject ondersteun.

Voor leerlingen die gaan overlijden heb ik het hulpboek ‘Wat nu? Mijn Leerling wordt niet meer beter!’ geschreven (te bestellen via e-mail).

Training, workshops, teampresentaties of een ouderavond

LEF Verliesbegeleiding kan in allerlei (interactieve) vormen een bijdrage leveren aan uw organisatie omtrent het thema verlies en rouw bij kinderen/jongeren. Bij ‘trainingen’ vindt u meer informatie.