Over mij


Wie ben ik?

Ik ben Tanja van Roosmalen (1969). Ik woon samen met Patrick en onze twee kinderen in Sint Anthonis, waar ik ben geboren en een groot deel van mijn leven heb gewoond. Ik ben rouw- en verliestherapeut en orthopedagoog.

Mijn passie

Mijn passie voor het werken met kinderen, jongeren en ouders rondom het thema ‘verlies’ is ontstaan tijdens mijn werk als orthopedagoog op de afdelingen kinderneurologie en kinderoncologie van een universitair medisch centrum en als ambulant begeleider bij Partner Passend Onderwijs (voorheen: REC Rivierenland) in Nijmegen. Daar ontmoette ik kinderen en jongeren die opgroeiden met een ernstige lichamelijke aandoening. Wat me steeds raakte is hoe zij proberen hun eigen identiteit te ontwikkelen en alles uit het leven te halen, ook al is de levensverwachting soms beperkt. Verlies en veerkracht gaan dan hand in hand. Ik wilde me meer verdiepen in de beleving van kinderen en jongeren die met ziekte en met rouw te maken kregen. Vandaar mijn stap om de Post-HBO opleiding Omgaan met Verlies Kinderen en Jongeren bij Opleidingen Land van Rouw te gaan volgen. Die opleiding legde een stevig fundament voor mijn werk en mijn praktijk.

Mijn vak

In mijn praktijk kom ik in contact met kinderen, jongeren met hun ouders en volwassenen die op de een of andere manier geconfronteerd worden met een ingrijpend verlies, zoals een ernstige ziekte, ‘een lijf dat het niet goed werkt’, een verborgen verlies of met de dood. Naast de begeleiding van individuele cliënten en gezinnen geef ik mijn kennis en ervaring graag door. Dat doe ik via opleidingen, trainingen, workshops en lezingen. Daarnaast schrijf ik over verlies en rouw: artikelen, blogs, korte posts op sociale media.
In 2020 is het boek Een Pleister tegen Tranen verschenen, dat ik samen schreef met Riet Fiddelaers-Jaspers en Machteld Lavell.
Eerder schreef ik twee hulpboeken voor het onderwijs (Wat nu? Een leerling met kanker! en Wat nu? Mijn leerling wordt niet meer beter!).

Mijn praktijk

Ik heb mijn praktijkruimte gevestigd in mijn eigen huis, op de bovenverdieping van mijn achterbouw, speciaal ingericht om in een prettige omgeving te kunnen werken met kinderen en volwassenen. De ingang van mijn praktijk is op z’n Brabants via de achterdeur van mijn huis.

Organisaties waaraan ik verbonden ben